lördag 28 november 2009

Kalla Fakta pratar om sanningsrörelsen

Den 1 november visades programmet Kalla Fakta på TV4 om den s.k. "sanningsrörelsen". Det är de som tror att 11e september 2001 var inscensatt av USA själva. Detta är den konspirationsteori som de allra flesta har svårast att tro på. Tar man del av denna informationen inser man snart att det är meningsfullt att debattera.
Se detta filmklipp från Zeitgeist (33 minuter/svensk text) så får ni veta vad sanningsrörelsen och väldigt många människor ifrågasätter. Bedöm själva!
Tack alla från vaken.se för att ni försökte väga upp reportaget.

Kalla Fakta visade bilder på folk som protesterar och demonstrerar på gatorna. Detta är typiskt exempel på det vi pratat om, dvs att man bör inte protestera öppet för det kommer bara att vändas emot oss igen via media. Ibland även med våld. Allting kretsade också kring den nu klassiska dokumentären "Loose Change" som har blivit mest känd av många kontroversiella filmer. Det är en mycket bra film, men den behandlar bara ett ämne. En film som koncentrerar sig på bara ett område, en frågeställning i samhället är mycket lättare för människor att avfärda. Det är också därför den har visats på TV. Zeitgeistfilmerna däremot skulle förmodligen aldrig visas på TV, för de är så oerhört välgjorda och genomträngande. De tar upp samhällsproblemen på alla plan, knyter samman historiska händelser och krossar gamla myter. Det spelar ingen roll ifall 11e september var ett "insiderjobb" om ingen människa förstår varför de skulle göra så. Vi hoppas att dessa och andra bredare filmer får lika stort genomslag som Loose Change. De är inte lika enkla att bara att sopa under mattan som struntprat, samhällshat, sektrörelser osv. Utöver detta så vill TV4 självklart att alla ska tro att vi som tror på detta bara är dumma idioter som lever i en fantisivärld. Vi är kloka människor som ifrågasätter sådant som inte står rätt till. När vi gör detta så förväntar man sig att motbevis ska plockas fram, men det sker aldrig. Det är alltid bara ord mot ord. Det är så konspirationsteorier uppstår och att alltid bara ignorera dem som struntprat är att automatiskt nöja sig med den smala världsbild som vi blir matade med dagligen. Om ingen ifrågasätter kan vi aldrig ta oss framåt.

Det viktigaste är att alla är öppna för diskussioner och det är uppenbart att vi har en påverkan på samhället idag på ett sätt vi aldrig haft tidigare. Vårt bästa verktyg är Internet. Låt oss utnyttja det så mycket vi kan för att lära oss mer! Just nu är svininfluensan och vaccinet på tapeten. Vi har sagt det tidigare: Man måste se hela den stora bilden för att få ett bredare perspektiv. Ta reda på allt ni kan, varje gång... innan ni väljer vad ni ska tro på.)